Marnar Bruk

Sommer 2024 vil Marnar Bruk AS holde feriestengt i uke 29 og 30 ☀️🏝️

Søk
Lukk denne søkeboksen.
Søk
Lukk denne søkeboksen.

Et miljøvennlig valg

Royalimpregnert tre er et naturlig og stabilt trevirke av typen furu med lang levetid.
Royalimpregnert tre er et naturlig og stabilt trevirke av typen furu med lang levetid. Royalimpregnert trevirke er mer miljøvennlig og krever mindre vedlikehold enn annet impregnert trevirke.

Farger

Treet leveres i syv fargetoner: Nordisk sort, Leirgrå, Stormgrå, Tjærebrun, Okergul, Låverød og Værgrå (upigmentert). Det upigmenterte treet vil over tid få en mer grå farge, fordi det ikke er noen UV-beskyttelse i oljen som brukes. Vi gjør oppmerksom på at dette er transparente farger og at fargen vil variere fra produksjon til produksjon.

Slik Royalbehandles trevirke

Treet lastes opp på vogner og settes inn i en trykksylinder. Impregneringssalter som beskytter mot sopp og insekter presses helt inn til kjerneveden under trykk. Materialene tørkes så i vakuum for å få vekk mest mulig overskytende impregneringsvæske.
Når treet er ferdig trykkimpregnert kan oljeprosessen starte. Treet legges i en trykk-koker som fylles med varm olje. Vakuum i tanken gjør at vannets kokepunkt reduseres til ca. 60 grader celcius. Dette fører til at vannet går ut av treet i form av damp som kondenseres og ledes tilbake til et kondenskar. Denne prosessen fortsetter til vannet i cellene på materialene har blitt erstattet med olje.

Oljen fyller porene i treet og blir presset 1-3 mm inn i treets overflate og helt opp til 15-20 mm i endeveden.

Prosessen avsluttes ved at olje pumpes ut av tanken og materialene blir tørket i vakuum. Når materialene kommer ferdig ut av sylinderen, er materialene klare til bruk. Treets overflate kan i noen tilfeller være mettet av pigment til materialene er ferdig fiksert. Selve fikseringen kan i enkelte tilfeller ta noe tid.

Den tilførte oljen gir en effektiv beskyttelse mot fuktighet og sprekkdannelser. Treet står også svært stabilt på vegg, tak og terrasse. Oljen som brukes i prosessen er helt uten løsningsmidler, og må ikke forveksles med vanlig treolje eller beis som påføres for hånd.

Redusert vedlikehold

Royalimpregnert trevirke trenger også vedlikehold, men langt sjeldnere enn materialer som er ubehandlet eller trykkimpregnert. Treet er mer stabilt og danner mindre sprekker en annet trevirke.

Det er også motstandsdyktig mot fukt, råte og angrep av sopp. Til vedlikehold anbefaler vi å bruke Royalolje fra Marnar Bruk. Men man kan også bruke vanlig oljebeis eller maling hvis man ønsker å bytte farge på fasaden, men man kan da ikke gå tilbake til Royal.

Bare det ytterste laget på Royalimpregnert tre vil over tid bli bleket av vær og vind. Vedlikeholdet vil derfor i hovedsak bestå i å friske opp fargen. Hvor ofte dette må gjøres avhenger av klima og hva materialene brukes til.

Royalbehandlet trevirke er ikke ett overflatebehandlet produkt, men en videreføring av impregneringsprosessen. Som gir en bransjeledende råtebeskyttelse. For eksempel vil en brygge som er eksponert for både bølgeskvulp, havis og stekende sol trenge vedlikehold oftere enn en garasje som står i skyggen. Varme farger blekes også raskere i sola enn kalde farger.