Marnar Bruk

Sommer 2024 vil Marnar Bruk AS holde feriestengt i uke 29 og 30  ☀️🏝️ 

Søk
Lukk denne søkeboksen.
Søk
Lukk denne søkeboksen.

Om Marnar Bruk

Marnar Bruk produserer Royalbehandlet trevirke til bruk på blant annet fasader, terrasser, tak, støyskjermer og limtredragere.

Marnar Bruks historie i treindustrien er lang. Allerede i 1895 ble bedriften etablert ved utløpet av Mandalselven, da i første omgang som sagbruk. I 1910 fikk Marnar Bruk også sitt eget høvleri og startet opp trevarefabrikk. I 1924 ble Marnar Bruk omdannet til aksjeselskap og en av hovedaksjonærene var Lord Salveson, en engelsk adelsmann. Med det bakteppet er vel dagens navn Marnar Bruk Royal passende på flere måter.

I 1976 ble sagbruksvirksomheten erstattet av Royalproduksjon. Marnar Bruk hadde da i flere år drevet med vanlig trykkimpregnering, men på tidlig 1970 tallet ble vår eier Per Birkeland oppmerksom på en patent i Sverige der en i tillegg til å impregnere trevirket også «kokte» dette i linolje. Per reiste til Sverige for å sjekke ut, og han så da ett produkt som med sin vedlikeholdsvennlighet og ekstreme råtebeskyttelse ville fungere utmerket i det norske klimaet. Patent ble kjøpt, og dermed ble det tidligere sagbruket Marnar Bruk til Marnar Bruk Royal.

I 2011 ble våre fabrikklokaler ved Mandalselva for små, og bedriften flyttet seg litt lengre inn i landet; nærmere bestemt Marnardal. Her driver vi nå Royalproduksjon og høvleri.

Produktet Royal har gått fra å bestå av én opprinnelig farge til å nå omfatte 7 flotte farger. Men selv om produktet har utviklet seg er produksjonsmetoden den samme som den alltid har vært. Etter å ha levert Royalimpregnert terrassebord, kledning, takbord og justert skurlast i hele vårt landstrakte og værharde land, og også langt utover Norges grenser siden 1976, vet vi at dette er ett holdbart og bærekraftig produkt som varer.

Marnar Bruk har planer om å fortsette som stolt Royalprodusent i mange, mange år til. Og Per som tok patenten med til Norge på 1970-tallet synes fortsatt at lukten av nyprodusert Royal er den beste som finnes.