Marnar Bruk

Sommer 2024 vil Marnar Bruk AS holde feriestengt i uke 29 og 30  ☀️🏝️ 

Søk
Lukk denne søkeboksen.
Søk
Lukk denne søkeboksen.

Et bærekraftig valg som varer

I produksjonen vår tar vi en rekke grønne valg. Visste du blant annet at vi fyrer Royal-anleggene våre med flis fra eget høvleri? Eller at vi bruker overskuddsoljen fra produksjonen på nytt?
Seksjoner:
«Flisbingen»

Stolt Miljøfyrtårn

I januar 2024 ble vi godkjent som miljøfyrtårn, noe vi er veldig stolte av. Å være sertifisert er et synlig bevis på at vi tar ansvar, og et konkret verktøy for å jobbe kontinuerlig med miljøforbedringer og grønn omstilling. I Marnar Bruk er vi stolte av å levere et bærekraftig produkter som varer.

Slik setter vi fokus på bærekraft

Egenprodusert varme

For å varme opp alle våre Royal-anlegg fyrer vi med flis. All den flisen som høvellinjen vår produserer bruker vi til å drifte fyringsanlegget vårt.

Fra Mandal til Marnardal

Når vi flyttet fra våre gamle lokaler i Mandal til helt nye lokaler i Marnardal, ble fabrikken bygd slik at ingenting kan komme ut i naturen. Skulle det gå skikkelig galt og en av våre oljetanker gå lekk, blir alt samlet inne i fabrikken og vi kan «enkelt» ryddes opp uten at det skader miljøet rundt oss.

Gjenbruk av trykkimpregnering

Når vi produserer Royal gjennomgår treet en forprosess som kalles trykkimpregnering. Den trykkimpregnering er nokså våt og betyr at vi får en del overskuddsvæske. Trelasten blir derfor satt til avrenning før Royalprosessen. I forbindelse med denne avrenningen blir all væske samlet opp og tilbakeført til impregnering. Slik kan den brukes på nytt, gang etter gang.

100 % PEFC-sertifisert trelast

Vi stiller høye krav til produktet vi lager. Det gjør at vi kun bruker trelast fra 100 % PEFC-godkjente sagbruk. PEFC er en dokumentasjon som gjør det mulig for oss å spore hvor trelasten kommer fra. For eksempel kan man spore plankebiten helt tilbake til hvor selve treet er blitt hogd.

Kortreist trelast

Marnar Bruk er større en bare Marnardal. Gjennom hvert søsterselskap har vi kort vei til selve trelasten. Byglandsfjord Sag, som ligger litt lengre enn et steinkast unna, men ikke mye lengre, er en av våre største leverandører av trelast. Så en kan trygt si at trelasten vi bruker har en kort reisevei. Gjennom PEFC har vi faktisk testet dette, og da viste det seg at trelasten som var brukt på hytteprosjektet på Hovden stammet fra Setesdalen. 

Våre kunder lurer på:

Teknisk levetid er 60 år. Ref vår EPD.

Marnar Bruk Royal er et godkjent ECO product. Det er den eneste metoden som vurderer byggevarens faktiske miljøegenskaper basert på en tredjepartsverifisert miljødeklarasjon (EPD). ECOprodukt er sidestilt med Svane i Breeam NOR prosjekter (Sertifisering av bærekraftige bygg).

Råstoffet kommer fra vårt eget sagbruk Byglandsfjord Sag eller andre PEFC godkjente leverandører i Norge og Sverige. Marnar Bruk AS er 100% PEFC sertifisert.